Vitamine D- niet alleen voor sterke botten en tanden

Vitamine D is een belangrijke vitamine die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Vitamine D heeft zeer veel positieve uitwerkingen op gestel en is daarom onmisbaar in ons dagelijkse voedingspatroon. Gezonde voeding en voldoende zonlicht zorgen voor de aanmaak van vitamine D, maar kunnen voor veel mensen nog onvoldoende zijn. Deze doelgroep wordt aangeraden een vitamine D supplement te gebruiken.

 

Vitamine D om gezond te blijven

Vitamine D bevordert de opname van calcium door ons lichaam en zorgt er dus voor dat je sterke botten en tanden krijgt. Ook heeft ons lichaam deze vitamine hard nodig bij de ontwikkeling en gezonde groei van lichaamscellen en heeft het een positief effect op ons immuunsysteem. Met behulp van vitamine D kunnen onze spieren goed blijven functioneren. Vitamine D verhoogt de weerstand en helpt dus bij een algehele gezondheid.

 

Aanmaak van vitamine D

Het menselijk lichaam is in staat om zelf vitamine D aan te maken. Vitamine D wordt aangemaakt onder de huid onder invloed van Uv-straling. Wij hebben dus voldoende zonlicht en daglicht nodig om deze belangrijke vitamine aan te maken. Mensen die te weinig buiten komen lopen het risico een tekort aan vitamine D op te lopen. In Nederland is het niet heel gemakkelijk om aan voldoende zonlicht te komen. De stand van de zon, ten opzichte van de evenaar, is in ons land niet heel gunstig om voldoende UV stralen onze huid te laten bereiken. Buiten de zomermaanden om kunnen wij allemaal wel wat extra vitamine D gebruiken. Zodra je ouder wordt krijgt je lichaam meer moeite om vitamine D aan te maken door middel van zonlicht en daglicht. Mannen die ouder zijn dan 70 jaar en vrouwen boven de 50 jaar hebben baat bij een het innemen van extra vitamine D, middels een supplement en door voeding.

 

Vitamine D uit voeding en supplementen

Tegenwoordig voegen steeds meer voedselfabrikanten vitamine D toe aan hun producten. In zuivel zoals, margarine, yoghurt en (kinder) kwark zitten vaak extra Vitamine D toegevoegd. Vitamine D bevind zich van nature voornamelijk in vette vis zoals, zalm, makreel en haring. Daarnaast bevind deze vitamine zich, in mindere mate, in roomboter, vlees en eieren.

Er zijn in Nederland veel voedingssupplementen op de markt die vitamine D bevatten. Vitamine D supplementen zijn verkrijgbaar in multivitaminen, maar worden ook los aangeboden. Vitamine D is verkrijgbaar in pil vorm, maar is voor kinderen ook in een zachtere kauw variant verkrijgbaar of als olie of aquosum.

 

Extra vitamine D nodig

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking en verzwakking van de spieren. In Nederland is er een grote doelgroep die extra vitamine D nodig heeft. In ons land wordt aangeraden om kinderen sowieso tot hun vierde jaar extra vitamine D toe te dienen. Daarnaast hebben mensen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen, mensen en kinderen die nauwelijks buiten komen, vrouwen die gesluierd naar buiten gaan en 70+ers ook meer vitamine D nodig. Deze extra vitamine D kan gehaald worden uit supplementen.

 

vitamine D