Uitleg van voedingssupplementen

 

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde hoeveelheden vitamines, mineralen of bouwstoffen. Deze supplementen kunnen gebruikt worden als aanvulling op een gezond eetpatroon. Voedingssupplementen zijn er voor iedereen die nog gezonder willen leven.

 

Wat zijn voedingssupplementen?

In een voedingssupplement zit een geconcentreerde hoeveelheid van een bepaalde vitamine, mineralen, vezels of antioxidanten. Omdat het een geconcentreerde vorm betreft worden de voedingsstoffen sneller door het lichaam opgenomen, dan wanneer je ze bijvoorbeeld tot je neemt met voeding en zonlicht. Een voedingssupplement kan je lichaam ook makkelijk verwerken en omzetten in bijvoorbeeld energie. Dat wil niet zeggen dat je groente en fruit moet inruilen voor een voedingssupplement. Een voedingssupplement is echt enkel en alleen bedoeld als aanvulling op een gezond eetpatroon.

Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in zowel poedervorm en pillen als capsules en oliën. Voor mensen die moeite hebben met het innemen van pillen zijn er ook kauwtabletten verkrijgbaar die de werkzame stoffen langzaam vrijgeven.

 

Voor wie zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn er voor iedereen.  Bepaalde groepen die wat extra voedingsstoffen kunnen gebruiken zijn;

  • Zwangere vrouwen, vrouwen die net bevallen zijn en vrouwen die borstvoeding geven

Een kind krijgen is een zware taak voor het lichaam van een vrouw. Naast het geven van nieuw leven wordt het lichaam ook op de proef gesteld door onder andere een verandering in de hormoonhuishouding en het aanmaken van melk. Deze bevolkingsgroep heeft snel last van een verminderde weerstand en een laag energieniveau. Vitaminepreparaten zijn speciaal voor deze groep ontwikkeld om hen daarbij van de nodige steun te voorzien

  • Kleine kinderen

Kinderen tot een jaar of 4 krijgen onvoldoende vitamine D binnen, ongeacht het voedingspatroon. Daarom wordt aangeraden deze bevolkingsgroep extra vitamine D toe te dienen door middels van kauwgummies, druppeltjes of een aquosum. Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw en het vormen van een gezond gebit. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben gedurende de eerste drie maanden ook extra vitamine K nodig om hersenbloedingen te voorkomen. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K, dus krijgen kinderen die deze voeding krijgen alleen vlak na de geboorte vitamine K toegediend.

  • Ouderen

Oudere mensen hebben andere vitamine behoeftes dan (jong) volwassenen en kinderen. Waar deze doelgroep voornamelijk mee kampt is botafbraak. Vitamine D helpt de calciuminname te bevorderen, zodat de kans op broze botten aanzienlijk wordt verminderd. Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar worden geadviseerd speciale vitaminepreparaten in te nemen, waar deze belangrijke vitamine inzit.

Voor vrouwen in de overgang is er een speciaal vitaminepreparaat wat opvliegers en stemmingswisselingen verminderd. Ook kunnen deze speciale voedingssupplementen helpen tegen nachtelijk transpireren en neerslachtige gevoelens.

 

Hoeveel voedingssupplementen heb je nodig?

Het aantal benodigde voedingssupplementen kan bij iedereen verschillen. Voor diverse doelgroepen zijn er speciale supplementen waar over het algemeen voldoende inzit ter ondersteuning van een goede gezondheid. Veel mensen kiezen voor een multivitaminen supplement zodat ze zeker weten dat ze van alles voldoende binnenkrijgen. Vitamines die je lichaam niet nodig heeft kan je lichaam zelf opsporen en verwijderen. Dit geeft geen grote gezondheidsrisico’s. Op alle voedingssupplementen staat vermeld wat de aanbevolen hoeveelheid is van het betreffende supplement.

131