Magnesium supplementen helpen je gezond en fit te houden

Magnesium is een mineraal die ons lichaam goed kan gebruiken om de spieren, zoals de hartspier, gezond te houden. Daarnaast heeft het menselijk lichaam magnesium nodig om de overdracht van prikkels in de zenuwen te verwerken en speelt het een cruciale rol bij onze botopbouw. Magnesium komt voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar die vorm van magnesium kan ons lichaam niet gemakkelijk verwerken. Magnesium supplementen zijn geconcentreerde mineraalbronnen die sneller en gemakkelijker door ons lichaam kunnen worden opgenomen.

 

Magnesium voor een gezond lichaam

Naast water en zuurstof wordt magnesium gezien als één van de belangrijkste elementen die ons lichaam helpt om gezond en vitaal te blijven. Het veelzijdige mineraal zorgt voor een goede geleiding in ons zenuwstelsel en zorgt voor het transport en de opslag van energie. Magnesium helpt ons het hartritme en de bloeddruk te reguleren en het kan zelfs epilepsie helpen voorkomen. Het mineraal is belangrijk voor ons immuunsysteem en is essentieel voor onze algehele groei en ontwikkeling. Daarnaast helpt het mineraal bij slaapproblemen en het reguleert de calciumopname.
Magnesium is een mineraal wat in onze voedingsmiddelen verbonden is aan heel veel andere stoffen. Dat is de reden dat magnesium niet goed door ons lichaam kan worden opgenomen. De spijsvertering moet hard z’n best doen om voldoende magnesium op te kunnen nemen. Gemiddeld neemt ons lichaam niet meer dan 30% van het mineraal op in het lichaam. Voor de overige dagelijkse behoefte van magnesium kun je dus het beste magnesium supplementen gebruiken. Deze mineralen zijn zo gemaakt dat je lichaam deze gemakkelijker en sneller op kan nemen, waarna het z’n werk kan doen in het lichaam.

 

Magnesium tekort

Helaas is de bodem in Nederland ernstig vervuild geraakt door het gebruik van kunstmest. Hierdoor bevat de bodem in ons land nauwelijks het magnesium element. Ook de industriële wijze van voedingsbewerking heeft ervoor gezorgd dat ons voedsel te weinig magnesium bevat. Luchtvervuiling is daarnaast een belangrijke boosdoener van een tekort aan deze mineralen in onze voedingsmiddelen. Zelf zijn wij medeverantwoordelijk voor magnesiumtekorten in ons lichaam. Bepaalde factoren zoals stress, vaccinaties en medicijngebruik kunnen ervoor zorgen dat ons lichaam niet voldoende magnesium bevat.

 

Symptomen van een magnesium tekort liegen er niet om; onder andere verstijfde en verkrampte spieren, vermoeidheid, onrust gevoelens, slaapstoornissen, hyperactiviteit, angststoornissen, duizeligheid, last van geheugenverlies en concentratiestoornissen kunnen je leven aardig verpesten.

 

Bij een chronisch tekort aan dit belangrijke mineraal kan je te maken krijgen met diverse gezondheidsklachten. Onder andere alzheimer, migraine, verschillende hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, epilepsie en vruchtbaarheidsproblemen worden gelinkt aan langdurig magnesium tekort.

 

Magnesium in supplementen

Omdat magnesium onmisbaar is bij een gezonde levensstijl kun je dit mineraal in diverse voedingssupplementen terugvinden. Het is een belangrijk bestanddeel van multivitaminen preparaten en is het ook veelal te krijgen in combinatie met calcium. Magnesium supplementen zijn er in handige kauwtabletten, in pil vorm en in capsules. Mensen die liever op een andere manier magnesium tot zich nemen, kunnen magnesium olie gebruiken. Deze olie kun je namelijk ook gemakkelijk uitwendig gebruiken door het te gebruiken als huidverzorgende olie of als badolie.

magesium-supplement