Jodium supplement voorkomt vervelende gezondheidsklachten  

 

Jodium is een belangrijk sporenelement die hoort bij een uitgebalanceerd voedingspatroon. Jodium reguleert de stofwisseling en is belangrijk voor een goede hormoonbalans. Jodium kan ons beschermen tegen de gevolgen van schadelijke stralingen en zware metalen. Jodium wordt voornamelijk toegevoegd aan zout en brood. Omdat deze voedingsmiddelen steeds minder genuttigd worden, door de vele nadelige bijwerkingen die de voedingsmiddelen hebben, kunnen mensen een tekort aan jodium krijgen. Dit tekort kan opgevangen met behulp van een jodium supplement.

 

Tekort aan jodium

De symptomen van een jodiumtekort treden pas op na jarenlang jodiumtekort. Mensen met een normaal werkende schildklier beschikken over een gezonde voorraad jodium die niet snel op zal raken. Toch zijn er mensen die het risico lopen om een tekort aan jodium te krijgen. De grootste groep die dit risico loopt zijn mensen met een slecht functionerende schildklier, (zwangere) vrouwen en jong volwassenen.

 

Een ernstig jodiumtekort kan veel schade veroorzaken. Een grote waslijst van symptomen beschrijven wat je kunt ervaren bij een chronisch jodiumgebrek.

De belangrijkste symptomen zijn;

  • Vermoeidheid en lusteloosheid
  • Verminderd libido
  • Dikke enkels, gezwollen ogen en een opgeblazen gezicht
  • Sombere en depressieve gevoelens
  • Last van spieren
  • Concentratiestoornissen en geheugenverlies
  • Slechthorendheid
  • Droge haren en zelfs haaruitval
  • Trage hartslag

 

Omdat veel symptomen ook een andere oorzaak kunnen hebben is het verstandig om eerst informatie bij een deskundige in te winnen alvorens je zelf de conclusie trekt dat je jodium tekort hebt.

 

Een stelselmatig tekort aan jodium kan er uiteindelijk toe leiden dat je last krijgt met je schildklier. Ook kun je te maken krijgen met onder andere groeistoornissen en ontwikkelingsstoornissen, gehoorstoornissen en spraakstoornissen, obesitas en een overgevoeligheid voor straling.

 

Teveel aan jodium

Een teveel aan jodium zal in Nederland niet zo snel voorkomen. Mocht het wel gebeuren dat je lichaam meer jodium heeft binnengekregen, dan de aanbevolen hoeveelheid, dan is dat geen reden tot paniek. Het menselijk lichaam kan grote hoeveelheden jodium verdragen en verwerken. Alleen mensen die een afwijking hebben aan de schildklier kunnen hiervan hinder ondervinden. De werking van de schildklier raakt hiermee nog ernstiger verstoord. Mensen die last hebben van een schildklierafwijking slikken doorgaans medicijnen om voldoende jodium binnen te krijgen.

 

Jodium supplementen gebruiken

Je kunt een jodium supplement gebruiken als je last hebt van bovenstaande symptomen en wanneer een tekort aan jodium reeds bij je is vastgesteld. Maar voorkomen is beter dan genezen en daarom kun je ook al eerder beginnen met het innemen van een jodium supplement.
Omdat ons gemiddelde eetpatroon ons onvoldoende voorziet in onze dagelijkse behoefte aan jodium kun je het gebruik van een supplement overwegen. Jodium kun je voornamelijk halen uit tafelzout en brood. Helaas heeft tafelzout ook veel vervelende bijwerkingen op de werking van onze nieren en wordt brood door de komst van nieuwe, populaire diëten steeds minder geconsumeerd. Zeewier, vis en eieren zijn ook een belangrijke bron van jodium, maar ook deze voedingsmiddelen worden onvoldoende genuttigd om ons lichaam te kunnen voorzien van de juiste hoeveelheid jodium.De cellen in ons lichaam zijn afhankelijk van het sporenelement om goed te werken. Vanaf jongs af aan hebben wij jodium nodig voor een gezonde ontwikkeling en goede groei. Daarom kunnen kinderen en zwangere vrouwen een jodium supplement extra goed gebruiken.

supplement_tablet_groen