Enorme variatie in voedingssupplementen

 

Veel mensen denken dat je met een gezond en gevarieerd voedingspatroon altijd de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt om gezond en vitaal te blijven. Helaas is de realiteit anders. Door ons drukke bestaan schiet gezond eten er dikwijls bij in. Veel voedingsmiddelen hebben door een andere manier van teelt en verbouwen aan belangrijke bouwstoffen moeten inleveren. Speciale groepen, zoals zieken, hoogbejaarden en zwangere vrouwen hebben extra voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Voedingssupplementen zijn daarom een welkome aanvulling op het dagelijks voedingspatroon en zijn geschikt voor iedereen.

 

Welk voedingssupplement heb ik nodig?

Er zijn heel veel verschillende voedingssupplementen op de markt. Er zijn bijvoorbeeld pillen die een specifieke vitamine bevatten zoals vitamine D voor sterke botten en tanden en vitamine B12 voor een optimale werking van het zenuwstelsel. Daarnaast zijn er verschillende multivitaminen en preparaten voor specifieke doelgroepen. Omdat iedereen verschillend is en dus ook onze behoeftes verschillend zijn, heeft iedereen weer baat bij de inname van andere voedingssupplementen.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van verschillende voedingssupplementen;

 

Vegetariërs en veganisten

Vitamine B12 is een vitamine die ons lichaam nodig heeft voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt ervoor dat ons zenuwstelsel goed werkt. Een tekort aan deze vitamine kan zorgen voor geheugenverlies, coördinatiestoornissen, spierverslapping en vervelende tinteling in de vingers. Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel voorkomt, lopen vegetariërs en veganisten het risico een ernstig tekort van deze vitamine op te lopen.

 

Zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen bestaan er aparte voedingssupplementen. In deze supplementen zitten voedingsstoffen die vrouwen helpen gezond te blijven en die het lichaam helpen het ongeboren kindje gezond te houden. Vitamine D is een belangrijk bestanddeel van dit supplement. Vitamine D zorgt ervoor dat je calcium opname uit voeding beter werkt en zorgt voor de opbouw en het behoud van een stevig skelet. In zwangerschapssupplementen vind je ook foliumzuur. Foliumzuur verminderd het risico op een “open ruggetje” bij het ongeboren kindje. Daarnaast zit er in een multivitamine voor zwangere vrouwen vele andere vitamines die het lichaam ondersteunen tijdens de zwangerschap.

 

Senioren

Naarmate je ouder wordt kunnen je botten brozer worden. Daarom bevatten vitaminepreparaten voor senioren voornamelijk vitamine D voor sterkere botten en een gezond gebit. Daarnaast bevatten veel vitamines voor deze doelgroep visolie voor het optimaliseren van het geheugen en vitamine B12 voor hulp bij calciumopname.

 

Verschillende soorten voedingssupplementen

De meeste voedingssupplementen komen in pil-vorm. Daarnaast heb je ook andere varianten zoals capsules die zachter zijn en voor veel mensen makkelijker door te slikken zijn. Er zijn voor kinderen supplementen in de vorm van een olie of aquosum. Het voordeel van deze variant is dat deze supplementen door de voeding gemengd kunnen worden en dat kleine kinderen er niet op hoeven te kauwen. Voor jonge kinderen zijn multivitaminen in gummie-vorm favoriet, omdat deze zachte vitaminen het meest doen denken aan snoepgoed. Voor de liefhebber zijn er ook voedingssupplementen in poedervorm, zodat je deze door je maaltijd of in je drinken kunt verwerken.

Er is dus voor ieder wat wils.

voedsel-1