Betrouwbare voedingssupplementen in Nederland

 

Aan voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn worden hoge eisen gesteld. Onze supplementen kun je dus met een gerust hart gebruiken. De wet zegt dat voedingssupplementen gebruikt mogen worden als aanvulling op normale voeding. Supplementen in Nederland kunnen één of meerdere vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen bevatten, in geconcentreerde vorm.

 

Kwaliteitseisen voedingssupplementen

Voedingssupplementen in Nederland moeten aan een heleboel kwaliteitseisen voldoen. Niet alleen de inhoud, maar ook de verpakking en de etiketten moeten volgens de wetgeving in orde zijn.

 

Eisen voor etikettering

Ten eerste zijn er strenge regels voor de etikettering.  Volgens Europese richtlijnen moet er op de etiketten van voedingssupplementen in ieder geval de volgende informatie te vinden zijn;

  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • De maximale hoeveelheden mineralen en vitaminen die het betreffende voedingssupplement mag bevatten
  • De eisen voor gezondheidsclaims. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in functionele gezondheidsclaims (wat doet de stof voor de groei en ontwikkeling van het lichaam) en risicobeperking ( wat verlaagt de kansen van een ziektebeeld).

 

Extra eisen zijn; doseringsadviezen, een duidelijke vermelding dat het gaat om een voedingssupplement, de naam en de hoeveelheid voedingsstoffen die het supplement bevat en de herkomst van de bestanddelen. Fabrikanten moeten duidelijk vermelden dat de voedingssupplementen buiten het bereik van kinderen dienen te worden en dat de supplementen geen geneesmiddel zijn. Als laatste zijn leveranciers van voedingssupplementen verplicht om te vermelden dat een supplement niet gebruikt kan worden als vervanging voor een gevarieerd eetpatroon.

 

Eisen voor inhoud

De fabrikanten van voedingssupplementen zijn in Nederland verplicht het product eerst op basis van grondig wetenschappelijk onderzoek te testen en te keuren. Hierbij moeten de functies en de werking van actieve stoffen in het lichaam worden onderzocht. Daarnaast mogen de fabrikanten zelf weten welke kwaliteitseisen ze stellen aan de grondstoffen. Er is verschil in het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het gehalte aan werkzame stoffen. Toch moeten fabrikanten duidelijkheid verschaffen in hun gebruikte middelen. Een vermelding van 100% natuurlijk mag alleen gegeven worden, als de bestanddelen ook daadwerkelijk volledig natuurlijk zijn. De voedingssupplementen mogen geen onnodige toevoegingen bevatten zoals, zout, suiker, gist of zetmeel.De voedingsstoffen mogen niet genetisch gemanipuleerd zijn. Genetisch gemodificeerde ingrediënten dienen duidelijk op de verpakking van het supplement vermeld te worden.

 


Met gezond verstand

De beste manier van het gebruik van voedingssupplementen is met behulp van je gezond verstand. Laat je voor je aankoop voldoende informeren door een deskundige en zoek vooral zelf veel informatie op over het gekozen product. Lees altijd aandachtig de etiketten en neem contact op met de klantenservice van het product of de verkoper als er nog onduidelijkheden blijven bestaan. Over het algemeen geldt dat de voedingssupplementen die men in Nederland aantreft volkomen veilig zijn, maar de kwaliteit kan evengoed onderling behoorlijk verschillen.
Laat je vooral niet verleiden door goedkope deals van onbetrouwbare websites uit het buitenland. Deze voedingssupplementen kunnen schadelijke stoffen bevatten. Je kunt hiervan allergische reacties krijgen of ze werken juist helemaal niet naar behoren. Met voedingssupplementen op de Nederlandse markt weet je in ieder geval dat ze uitvoerig getest zijn en dat de herkomst van de supplementen traceerbaar zijn.

35_org